Επικοινωνία: Τηλ.: +30 6976784678 | e-mail: securityexpert@mailbox.gr
Τρίτη 7 Ιουλίου 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Νέα καθημερινότητα με μάσκα: Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται και πού επιβάλλεταιΑλλαγές στις άδειες οπλοφορίας και κατοχής όπλων λόγω κορονοϊού ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το κέντρο της Αθήνας – Θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 250 αστυνομικοίΑλλαγές στο Νόμο για τα όπλαΠόσο αντέχει ένα αλεξίσφαιρο κράνος σε βολές από πιστόλια; (βίντεο)“Λευκός θάνατος” οι Αμερικανοί Πεζοναύτες εκτελούν βολές μέσα στο χιόνι (βίντεο)Δικαστική απόφαση: Ανοίγει ο δρόμος για χρήση μηνυμάτων στο Messenger και φωτογραφιών στο Facebook ως αποδεικτικών μέσωνΤρόμος στον Ινδικό Ωκεανό: Ελληνες ναυτικοί μιλούν για τον εφιάλτη στα χέρια πειρατών (βίντεο)Έτοιμοι οι… αντικαταστάτες της ομάδας «ΔΕΛΤΑ» – Στους δρόμους από ΔευτέραDelta Force: Αυτή είναι η μονάδα των επίλεκτων Αμερικανών κομάντος που εξόντωσε τον αρχηγό του ISIS, Αλ Μπαγκντάντι

Σε εφαρμογή ο θεσμός του «τοπικού αστυνόμου» ύστερα από παρέλευση δέκα ετών

110_11

Τον θεσμό του «τοπικού αστυνόμου» που θεσπίστηκε πριν από δέκα χρόνια, προσπαθεί να εφαρμόσει το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και ΟΤΑ, προκειμένου να καλυφθούν κενά που υπάρχουν στον τομέα της αστυνόμευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, τις προτάσεις και τα αιτήματα της δημοτικής αρχής Ρόδου για την ανάπτυξη του θεσμού του τοπικού αστυνόμου, ζητά με έγγραφο που απέστειλε προς τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ο αστυνομικός διευθυντής Δωδεκανήσου, ταξίαρχος κ. Φώτης Νικολόπουλος.

Η απάντηση του Δήμου Ρόδου πρέπει να σταλεί μέχρι την Δευτέρα 1η Αυγούστου, ώστε, αν συμφωνεί ο Δήμος – που θα πρέπει να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα-  να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση του τοπικού αστυνόμου σε περιοχές του νησιού, όπου δεν λειτουργούν αστυνομικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα στην επιστολή του αστυνομικού διευθυντή αναφέρεται μεταξύ άλλων:

1. Με το ανωτέρο ΠΔ το οποίο σας αποστέλλεται συνημμένα, θεσπίστηκε ο θεσμός του «Τοπικού Αστυνόμου» με τον οποίον εισάγεται διοικητική καινοτομία στην ελληνική περιφέρεια, καθόσον προορίζεται να αποτελέσει παράγοντα αναβάθμισης αστυνομικής παρουσίας και δράσης στη χώρα, δεδομένου ότι σχεδιάστηκε να καλύψει κενά αστυνόμευσης και ταχείας εξυπηρέτησης των πολιτών σε θέματα καθημερινότητας σε περιοχές που δεν λειτουργούν αστυνομικές υπηρεσίες.

2. Παρότι όμως έχει παρέλθει περίπου μία δεκαετία από την θέσπισή του, η λειτουργία του μέτρου μέχρι σήμερα, δεν έτυχε ανάλογης ανταπόκρισης. Κατόπιν τούτου, παρακαλείσθε όπως έως την 01/08/2016 μας αποστείλετε αιτήματά σας σχετικά με την ανάπτυξη της λειτουργίας του θεσμού σε έδρες τοπικών κοινοτήτων περιφέρειάς σας, όπου αυτό ενδείκνυται, με λεπτομερή αναγραφή συγκεκριμένων στοιχείων (επωνυμία Δήμου, πληθυσμός περιοχής, αριθμός χωριών-οικισμών, απόσταση από πλησιέστερη αστυνομική Υπηρεσία, καταλληλότητα χώρου που θα διατεθεί από τον Δήμο, εξοπλισμός χώρου, διάθεση μέσων επικοινωνίας κλπ). Σας εφιστούμε την προσοχή, στο άρθρο 1 του ως ανω ΠΔ σύμφωνα με το οποίο η παραχώρηση γραφείου για την εγκατάσταση του «τοπικού αστυνόμου» καθώς και η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του γραφείου αυτού, καλύπτεται από τον οικείο ΟΤΑ. Παρακαλούμε όπως απαντήσετε έστω και σε αρνητική περίπτωση».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στα καθήκοντα του τοπικού αστυνόμου το σχετικό άρθρο του ΠΔ αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Στην έδρα του Δήμου ή της Κοινότητας που δεν λειτουργεί Αστυνομικό Τμήμα ή Αστυνομικός Σταθμός, μπορεί να υπηρετεί αστυνομικός ανακριτικός υπάλληλος, με βαθμό Ανθυπαστυνόμου ή Αρχιφύλακα, που ονομάζεται Τοπικός Αστυνόμος, εφόσον με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου παραχωρείται χώρος για την εγκατάστασή του και ο οικείος Ο.Τ.Α. αναλαμβάνει την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Γραφείου του. Ο Τοπικός Αστυνόμος εξομοιούται με διοικητή Αστυνομικού Σταθμού, ανήκει οργανικά στη δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος ή Αστυνομικού Σταθμού στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου είναι ο Δήμος ή η Κοινότητα, εποπτεύεται και ελέγχεται από το διοικητή αυτού και έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α. Επιλαμβάνεται, στο πλαίσιο της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας, και διεκπεραιώνει ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών του Δήμου ή της κοινότητας της περιφερείας του, ζητώντας, σε περίπτωση αδυναμίας αντιμετώπισης τους, τη συνδρομή της Υπηρεσίας του ή και άλλων αρμοδίων Υπηρεσιών.

β. Ασκεί τα προανακριτικά του καθήκοντα όπως αυτά ορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις, σε κάθε περίπτωση που αυτό επιβάλλεται, προβαίνει στις άμεσες επείγουσες προανακριτικές πράξεις, συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία και γενικά κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, μέχρις ότου επιληφθεί, η αρμόδια Υπηρεσία.

γ. Ενημερώνει άμεσα το διοικητή της Υπηρεσίας στην οποία υπάγεται διοικητικά για κάθε συμβάν σημαντικού ή επείγοντος χαρακτήρα και λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα αντιμετώπισης του.

δ. Υποβάλλει, καθημερινά, στην Υπηρεσία του αναφορά για τη δραστηριότητα του προηγουμένου 24ώρου και ιδίως για συμβάντα τα οποία έλαβαν χώρα στην περιοχή ευθύνης του καθώς και τις ενέργειες στις οποίες προέβη για την επίλυσή τους.

ε. Ενημερώνει, διευκολύνει και κατευθύνει τους πολίτες σχετικώς με τη διαδικασία ρύθμισης ζητημάτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

στ. Αναπτύσσει επαφές και συνεργασίες με Υπηρεσίες, φορείς και πολίτες της Περιφερείας του, στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών ή συμμετοχής σε πρωτοβουλίες που έχουν σκοπό τη βελτίωση της αστυνομικής και κοινωνικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του διοικητή της Υπηρεσίας του και λήψης σχετικών οδηγιών.

ζ. Τηρεί τα προβλεπόμενα υπηρεσιακά βιβλία και το αναγκαίο για την εκπλήρωση της αποστολής του έντυπο υλικό και είναι υπεύθυνος για τη σωστή χρήση, φύλαξη και διαχείριση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που του έχει χορηγηθεί.
η. Εκτελεί κάθε άλλο καθήκον που του ανατίθεται από τους προϊσταμένους του στο πλαίσιο της αποστολής του.

3.Οι Τοπικοί Αστυνόμοι επιλέγονται από τον οικείο Διευθυντή Αστυνομίας ή Αστυνομικό Διευθυντή μεταξύ των Ανθυπαστυνόμων και Αρχιφυλάκων που υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα στην περιοχή δικαιοδοσίας του οποίου ανήκει ο Δήμος ή η Κοινότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία Νέα