Επικοινωνία: Τηλ.: +30 6976784678 | e-mail: securityexpert@mailbox.gr
Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Εκείνοι που δουλεύουν όταν άλλοι γιορτάζουν – Τι είπαν ένας αστυνομικός, ένας νοσηλευτής, μια σερβιτόρα και ένας καταστηματάρχης

Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι συνυφασμένες στο μυαλό των περισσοτέρων  με ξεγνοιασιά και ξεκούραση. Από το τελευταίο κουδούνι στο σχολείο που θα σημάνει την έναρξη των διακοπών για τους μαθητές, έως την λήξη του ωραρίου ενός εργαζόμενου. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλους, γιατί υπάρχουν και εκείνοι που δουλεύουν ασχέτως εορτών…

Πώς είναι άραγε να δουλεύει κανείς μέσα στις γιορτές, όταν όλοι κάθονται και στην τηλεόραση παίζει κλασσικές χριστουγεννιάτικες ταινίες; Σίγουρα όχι εύκολο και καθόλου ευχάριστο. Ένας αστυνομικός, ένας νοσηλευτής, μια σερβιτόρα και ένας καταστηματάρχης με εποχιακά είδη, σίγουρα μπορούν να εξηγήσουν το γιατί. Για αυτό και εμείς στο Politik.gr ζητήσαμε να μας διηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.

«Φαντάσου να ήξερε ο κόσμος, ότι έστω και για μια ώρα δεν υπάρχει αστυνομία»

Όσοι αστυνομικοί για παράδειγμα δουλεύουν χθες και σήμερα δεν ακούν τα… κάλαντα αλλά τον ασύρματο της υπηρεσίας. Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Θεόφιλος Παπαδάκης, κάτι τέτοιο: «Είναι πάρα πολύ δυσάρεστο, ειδικά στην αρχή της επαγγελματικής ζωής του αστυνομικού. Εγώ προσωπικά, τα 3 πρώτα χρόνια και Χριστούγεννα και την αλλαγή της χρονιάς ήμουν υπηρεσία βραδινός, 10 το βράδυ με 6 το πρωί». Όπως όμως εξηγεί, γενικά προσπαθούν να μοιράζουν τα ωράρια δουλεύοντας εναλλάξ, ένας αστυνομικός τα Χριστούγεννα και ένας άλλος την πρωτοχρονιά.

«Σίγουρα αν γίνει μια κοινωνική έρευνα, θα αποδειχθεί ότι είναι αρκετά τα κρούσματα διαζυγίων, ειδικά σε υπηρεσίες ασφαλείας  που έχουνε πιο δύσκολα ωράρια. Πολλοί συνάδελφοι χαλάνε την οικογενειακή τους γαλήνη ή είναι ελεύθεροι σε μεγάλη ηλικία και αυτό έχει άμεση σχέση με το επάγγελμα» μας αναφέρει χαρακτηριστικά. Από την άλλη καλεί την πολιτεία να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της στον κλάδο. Ένα από τα χειρότερα που εντοπίζει ο ίδιος στις συνθήκες εργασίας, αποτελεί γενικά το ωράριο ασχέτως εορτών.

«Έχει τύχει αν μιλάμε για Παρασκευή, η υπηρεσία να έχει βγει μέχρι το Σάββατο, ή άντε το πολύ μέχρι την επόμενη Δευτέρα. Δηλαδή δεν μπορεί ένας αστυνομικός να προγραμματίσει ένα διήμερο με την οικογένειά του. Δυστυχώς πολλές φορές η υπηρεσία είναι απάνθρωπη και μας συμπεριφέρεται σαν να είμαστε ρομπότ. Αυτό συμβαίνει λόγω κακού συντονισμού και καταμερισμού της εργασίας, αλλά και λόγω της έλλειψης προσωπικού. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Για παράδειγμα στην Ευρώπη, αλλά ακόμα και στην Τουρκία, ξέρουν τι θα δουλεύουν σχεδόν έως και ένα χρόνο νωρίτερα.»

Χριστούγεννα… στο νοσοκομείο!

Και μόνο που μπορεί να ακούσεις κάπου αυτήν την έκφραση ή να την διαβάσεις, σκέφτεσαι από μέσα σου, τι χειρότερο; Ίσως για τους περισσότερους από εμάς να αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο τις μέρες αυτές και να συνιστά το χειρότερο σενάριο Χριστουγεννιάτικων διακοπών. Κι όμως! Πολλοί νοσηλευτές έχουν βρει κάποια τρικ, προκειμένου να μπορούν έστω όσο τους το επιτρέπει το περιβάλλον, να βιώσουν την λεγόμενη «μαγεία» των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Απευθυνθήκαμε στον κύριο Κοροξένο, νοσηλευτής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Όπως μας εξήγησε: «Στο ωράριο μέσα μπορεί να συναντήσεις συνάδελφους που αντίστοιχα και αυτοί έχουν αφήσει τις οικογένειές τους, και έτσι δημιουργείται κατά κάποιον τρόπο μια μικρή “οικογένεια”, που κάνει γιορτές μέσα στο νοσοκομείο, και προσπαθεί με οποιοδήποτε μέσο μπορεί να το κάνει όσο μπορεί καλύτερα, είτε φέρνοντας κουραμπιέδες, είτε μελομακάρονα τις μέρες εκείνες. Προσπαθούμε να κάνουμε δηλαδή εκείνες τις στιγμές καλύτερες όσο μπορούμε μεταξύ μας, αφήνοντας στην άκρη οποιεσδήποτε πιθανές διαφωνίες, και μαζί με τους συναδέλφους και τους συγγενείς των ασθενών ή και με τους ίδιους τους ασθενείς όπου αυτοί μπορούν, να δημιουργούμε μια ατμόσφαιρα εορταστική για να μπορούμε να περάσουμε όσο το δυνατό πιο ευχάριστα και καλύτερα γίνεται τις ημέρες αυτές».

Θέμα ψυχολογίας

Πόσο όμως κοστίζει παρόλα αυτά στη ψυχολογία του εργαζόμενου η δουλειά εκείνες τις μέρες;

«Όταν βλέπεις την πόλη στολισμένη, και γενικά όλη αυτήν την εορταστική ατμόσφαιρα, και εσύ ετοιμάζεσαι να απογοητεύσεις τον εαυτό σου για άλλη μια φορά γιατί ο προϊστάμενός σου σε έχει βάλει να δουλεύεις την ημέρα των γιορτών, ήδη η ψυχολογία σου έχει αρνητική προδιάθεση είτε κάνεις ένα ωράριο είτε πολλά» τονίζει.

Κάπου εκεί στα στενά της πόλης, σίγουρα θα ακούσεις χριστουγεννιάτικες μελωδίες να ξεπηδούν μέσα από διάφορα ηλεκτρονικά στολίδια. Μπάλες και τάρανδοι να ξεπροβάλουν στις βιτρίνες, ενώ δέντρα σε τιμές ευκαιρίας να στέκουν περήφανα στο πεζοδρόμιο. Ο Λάζαρος, ένας νέος σε ηλικία επιχειρηματίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εξηγεί ότι στο δικό του επάγγελμα τα πράγματα κάπως διαφέρουν.«Κοίταξε, στην ψυχολογία είτε σαν εργαζόμενος, είτε σαν επιχειρηματίας που έχει το κατάστημα, είναι κατά την προσωπική μου εκτίμηση μια ευχάριστη κατάσταση, καθώς βλέπεις τον κόσμο με διάθεση και χαρά ανεβασμένη και χαίρεσαι και συ παράλληλα γιατί μπορείς να τους προσφέρεις κάποια πράγματα».

Θα περίμενε όμως κανείς τις ημέρες αυτές, τα καταστήματα και τα εποχιακά αλλά και γενικά, να έχουν τουλάχιστον ικανοποιητικές των κόπων τους απολαβές. Όπως ο ίδιος εξηγεί αυτό δεν συμβαίνει πάντα. «Έχω υπάρξει βέβαια καταστηματάρχης και σε άλλα καταστήματα που απλά εκμεταλλεύονται, εντός εισαγωγικών, και την εορταστική περίοδο διότι οι ημέρες αυτές είναι αρκετά σημαντικές σε επίπεδο τζίρου. Βέβαια αν δεν πετύχει, και ένα μαγαζί δεν έχει αρκετή κίνηση, μπορεί να αποβεί μοιραίο, καθώς αυτόματα δεσμεύεται ένα κεφάλαιο το οποίο έχει δαπανηθεί σε εμπόρευμα».

Από την άλλη όμως μεριά, το κομμάτι της ψυχαγωγίας, είναι σίγουρα αναπόσπαστα συνυφασμένο με την περίοδο αυτή. Με τις καφετέριες, τα μπαρ και τα εστιατόρια να έχουν την τιμητική τους, σίγουρα μια σερβιτόρα, δε θα μπορούσε να λείψει από το πόστο της, ακόμα κι αν είναι γιορτινές μέρες. Η Εύη, μια νέα 22χρονη σερβιτόρα που παράλληλα «τρέχει» και τη σχολή της, διαβεβαιώνει, πως το να δουλεύει κανείς μέσα στις γιορτές, μπορεί να μην είναι μεν η καλύτερη προοπτική, αλλά τουλάχιστον μπορεί και να περάσεις καλά. «Εξαρτάται πίστεψέ με πολύ, τι είδους είναι το μαγαζί που δουλεύεις. Άμα δουλεύεις σε μέρος που έχει κόσμο και τον βλέπεις να περνάει καλά, ίσως καταφέρεις να πάρεις και συ λίγη από τη χαρά του. Αν δουλεύεις όμως σε μέρος απομονωμένο, που δεν περνάει και πολύ κόσμος, τότε είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα. Γενικά όμως σίγουρα το να είσαι με τους φίλους και την οικογένειά σου, κατά γενική ομολογία είναι πιο ευχάριστο. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση κατά την οποία συνδυάζονται. Έρχονται δηλαδή εκεί που δουλεύεις οι δικοί σου άνθρωποι, και παρόλο που λόγω δουλειάς μπορεί να μην τους δεις και πολύ όλη τη βραδιά, περνάς καλά γνωρίζοντας απλά ότι είναι εκεί».

Πηγή: politik.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία Νέα